- Štítky blogu
Přihlaste se a budeme Vás informovat o všech novinkách, akcích a slevách.
- Úvod
- Blog
- Vinařská turistika
- Cviček - neznámé víno pro mnohé z vás
Cviček - neznámé víno pro mnohé z vás
Cviček
Víno má prý léčivé účinky díky nižšímu množství alkoholu (8,5-10%), doporučuje se též pro diabetiky. Současně obsahuje látky, které mají pozitivní vliv na zdraví, protože snižují riziko kardiovaskulárních chorob. Cviček má příznivý vliv na trávení, povzbuzuje chuť k jídlu, funguje jako prevence nespavosti a podporuje krevní oběh.
Jeho výroba je dost přesně dána a pokud parametry nejsou dodrženy, nemůže to být Cviček.
Je to jediné víno kromě italského Chianti, kde je dovoleno míchat červené a bílé víno. Víno z červených hroznů 65-70% z odrůd Žametovka nebo Frankovka. Z bílých vín 30-35% Kraljevina, Vlašský ryzlink, Žlutý Plavec. Protože je Cviček vyráběn z odrůd, které vyžadují hodně slunce a mají vyšší obsah kyselinek a málo zbytkového cukru i víno se zdá trochu kyselejší. Ale je to jako s Karlem IV. a Buškem z Velhartic. Víno je lehké, svěží hlavně pro letní dny. Proto se určitě najdou mnozí, kterým zachutná, možná i až po několikátém ochutnání.
"Na zdraví"