Novinky
09.08.2022
Na cestách po slovinských vinařstvích
Využili jsme příležitost a po cestě do Chorvatska jsme navštívili naše partnery ze tří vinařství a to Vina Koper, Klenart a Pesrl. Opět jsme si užili ...
číst celé
04.11.2021
Svatomartinská vína
Na Svatého Martina můžete ochutnat nová svěží "svatomartinská vína" a spolu s našimi vinaři zhodnotit nejen výsledek jejich práce, ale i přenést se v ...
číst celé
08.09.2021
letošní vinný mošt ("burčák")
Letos pro Vás opět chystáme zdravý a výborný vinný mošt (stabilizovaný "burčák"), který by měl být letos jak z vinařství P&F z Ormože, tak i z vin...
číst celé
Blog
04.11.2021
dárky
Dárky
Každý rok si mnoho z nás láme hlavu s tím, čím obdarovat naše blízké, kamarády, známé příp. obchodní partnery.
číst celé
04.05.2020
Vinařská turistika
Cviček - neznámé víno pro mnohé z vás
Cviček je velmi neobvyklé víno a my bychom vám o něm chtěli povědět víc.
číst celé
Nepropásněte novinky, akce a slevy!
Přihlaste se a budeme Vás informovat o všech novinkách, akcích a slevách.
Akce na šumivá a perlivá vína
19.05.2021
Pro Vás všechny, kdo máte rádi perlivá či šumivá vína, jsme od 20. května do 10. června připravili tuto zajímavou akci.
Na všechna perlivá a šumivá vína na našich webových stránkách máte 10% slevu, která je již nastavena na eshopu (nelze kombinovat s jinými slevami).
Že nevíte, jaký je rozdíl mezi šumivým a perlivým vínem? Pojďte je ochutnat!
- Perlivé víno se označuje to víno, které je při lahvování nasyceno oxidem uhličitým
- Šumivá vína se oxidem uhličitým přirozeně sytí při procesu druhotného kvašení
Vína vyrobena klasickou metodou nejprve kvasí v kádích, pak se víno stáčí do lahví a přidá se titrážní likér. Lahev se uzavře korunkovým uzávěrem a nastává druhotné kvašení v láhvi. Po odstranění sedimentů se lahve doplní suchým vínem či expedičním likérem a lahve se uzavřou korkovou zátkou s drátěným košíčkem ( tkzv. agrafou ). Výroba těchto vín je finančně a časově náročná (trvá nejméně 9 měsíců).
Výroba vín metodou charmat je založena na principu druhotného kvašení v nerezových tancích, z nichž se víno pod tlakem stáčí do lahví. Výroba je "rychlá", trvá několik týdnů a takto vyrobení šumivá vína jsou levnější. Vína vyrobena touto metodou mají obvykle slabší perlení a větší bublinky.
Chuťový rozdíl tak teď určitě poznáte, ale to necháme na vás :)
Vaší pozornosti by neměla uniknout ani specialita z rodinného vinařství Frelih. Šumivé víno vyrobené velmi starou klasickou metodou. Tato vína se vyrábí v první fázi jako vína vyrobena klasickou metodou zrání v lahvi, ale ve druhé fázi výroby nedochází k odstranění sedliny a doplnění expedičním likérem tj. degoržování (odkalení či odstřelení kalů). Lahve jsou uzavřeny korunkovým uzávěrem.
Nechte si chutnat.